Home
Route
Contact
Nieuwsbrief
Tel: 072 220 82 69 / Email: info@nancypiebinga.nl
Nieuwsbrief
Vul hieronder uw email in om de nieuwsbrief te ontvangen

Wat is EDMR?

 

 

Onlangs las ik een buitengewoon gecompliceerde uitleg over EMDR

Dat vind ik altijd leuk om te lezen, want dan wordt het zo omslachtig beschreven dat ik het ook niet meer begrijp en blijk ik ineens iets heel ingewikkelds te doen.

 

Deze uitleg is redelijk eenvoudig:

Wanneer je slaapt en in je REM-slaap bent, zijn jouw hersenen dingen aan het verwerken. Van de dag, van een thema of dingen uit jouw leven. Je ogen gaan heen en weer en je hersenen staan voor zeker 80% in de werk-modus (terwijl jij, je van geen kwaad bewust,  zoet het kussen vol kwijlt).

 

Die REM-slaap is jouw verwerk-programma. Je psychologische herstelmodus.

 

EMDR bootst die REM-slaap na door de hersenen te activeren middels klikjes uit een koptelefoon, schouders of knieën te bekloppen of door oogbewegingen te stimuleren middels de hand.

 

Door op dat moment aan een heftige gebeurtenis te denken, wordt het  thema zo de verwerkingsmachine ingegooid. Tijdens de sessie en in de natuurlijke REM-slapen erna wordt het gebeurde verder verwerkt.

 

 

Wat is een trauma?

“Wat is een trauma?”, wordt mij al vaak gevraagd. Zie het als het Engelse woord ‘trauma’, dat verwonding betekent. Het kan dus van alles zijn.

 

Ik heb gemerkt dat 2 belangrijke dingen een  gebeurtenis tot een trauma maken:

  1. Er is een factor onrechtvaardigheid. Iemand gaat over je grens, niemand neemt het voor je op, je wordt niet gehoord of gezien;
  2. Er is onbegrip over het gebeurde; machteloosheid, je kon jezelf niet verdedigen enz.

 

 

Wat gebeurt er met je brein bij een trauma?

Op het moment  dat er iets heftigs gebeurt, neemt het primitieve brein (ook wel het reptielenbrein genoemd) de winkel over. Er wordt niet meer gemenstrueerd, er wordt geen spijs meer verteerd er wordt slechts overleving gefaciliteerd. Dit gebeurt door Fight, Flight of Freeze. De vecht- of vluchtreactie, of als je pech hebt, de bevriesreactie.

 

Op dat moment doen de rest van de hersenen vrij weinig, dus er wordt op dat moment niets verwerkt. Later, in je REM-slaap wordt die gebeurtenis opgehaald uit je primitieve brein en naar de neo-cortex vervoerd waar de verwerking kan beginnen.

 

Maar vaak gebeurt dit niet of niet voldoende. En zo blijft de gebeurtenis in het primitieve brein ‘hangen’ en krijgen we telkens de vecht, vlucht, bevries-reactie wanneer we er aan denken. Als je er aan denkt, voel je de adrenaline al, of je probeert er juist niet aan te denken en het te vermijden, of je blokkeert en je kan niets meer door dat trauma. Zo ontstaan er triggers en voor je het weet ben je een gespannen, kribbig, overbelast mens geworden.

 

EMDR zet de verwerkingsmachine weer aan en zo kun je in een paar sessies veel van dat soort heftige gebeurtenissen ‘opruimen’.

 

 

Is EMDR alleen voor trauma’s?

EMDR werd altijd als dé traumatherapie gezien, maar ik behandel er allerlei thema’s mee. Eigenlijk alles dat vast zit. Alles waarvan je denkt; “dat zou ik anders moeten doen” maar je kan je gedrag niet sturen of je bent te laat en je stort weer in je valkuil.

 

De thema’s die mensen hebben lopen uiteen; trauma’s, eetstoornissen, vliegangst en allerlei andere angsten, driftbuien, somberheid, verslavingsproblematiek.

 

Ik heb vele thema’s, problemen en situaties met EMDR behandeld en de voordelen zijn dat het snel gaat en goed vol te houden is. Ik maak gedurende de sessie een combinatie met hypnotherapie waardoor het onderbewustzijn ook wordt geraadpleegd. Die 2 therapieën tezamen maken het traject bijna altijd succesvol.

 

In een volgens schrijfsel vertel ik meer over de hypnotherapie en hoe ik dit met EMDR combineer.

 

Kom eens langs voor een kosteloos kennismakingsgesprek!

 

Plaats een bericht