In mijn praktijk werk ik geregeld met mensen die kanker hebben. Ik heb in al die jaren opgemerkt dat kanker niet discrimineert; hoe je ook bent opgeleid, of je aardig bent of niet, rijk of arm. Het lijkt niet uit te maken.Vanuit mijn holistische benadering van de zaken, blijf ik gefascineerd door de ‘samenwerking’ tussen lichaam en geest. Ik werk met mensen met kanker, ik lees er veel over en inmiddels is het één van mijn specialismen geworden.
Wat mij mateloos fascineert is het fenomeen ‘spontane remissie’; mensen die tegen alle verwachtingen in genezen of het kankerproces laten stilstaan. Wat hebben deze mensen met elkaar gemeen? Er zijn 6 kenmerkende overeenkomsten gevonden tussen deze ‘patiënten’ (misschien is dat nr. 7; deze mensen zien zichzelf doorgaans niet als patiënten. Ikzelf heb een hekel aan het woord, alsof je geen regie hebt en lijdzaam, passief je lot ondergaat).
1. Verwelkom verandering
Je leven wordt nooit meer als voorheen, als het goed is tenminste. Mensen gooien het roer om qua voeding, ruimen oud zeer op en ‘saneren’ hun sociale leven. Ga uit je oude patronen wat betreft voeding, omgang met je dierbaren, inzet op je werk. Gooi het roer om. Kom uit je comfort zone!
2. Geniet van het leven
Een blij gevoel is een heel belangrijke factor! Dit zorgt dat er meer interleukine wordt aangemaakt in het lichaam (dit wordt in synthetische vorm vaak als ‘anti-kankermedicijn’ voorgeschreven). Stop met alles te ‘moeten’ en ga wat meer ‘willen’. Wees ook dankbaar voor wat er wél is. Zie het als een verplichting ongelooflijk goed voor jezelf te zorgen! “Wat heb ik nodig” moet een telkens terugkerende vraag worden.
3. Wees een lastige patiënt
Hou onmiddellijk op met sociaal gewenst zijn! Wees koppig! Realiseer je dat de artsen er voor jou zijn en niet andersom. Vraag een second, third, fourth opinion. Houd de regie! Ga op onderzoek uit, stel vragen en laat je niet afschepen door het aloude “we weten wat we doen mevrouwtje/meneertje”. Ik heb gemerkt dat mensen die op onderzoek uitgaan, meerdere behandelplannen durven uitproberen en niet als een lijdzame zieke afwachten wat er gebeurt een enorme kracht genereren. Het geeft je handvatten om de machteloosheid aan te gaan. Er is niet slechts 1 weg. Laat je door verschillende mensen voorlichten.
4. Heb vertrouwen in de weg die je hebt gekozen
Als je na die zoektocht een beslissing hebt genomen, heb er dan vertrouwen in. Als je er geen vertrouwen in hebt, zoek dan door. Een behandeling die geen vertrouwen bij je teweegbrengt, werkt minder goed of niet. Of het nu regulier is of alternatief, of een combinatie van beide; doe iets dat goed voelt. Als je gelooft in voedingssupplementen, slaan ze beter aan (placebo-effect). Als je ervan overtuigd bent dat je ten onder gaat aan de vitamine C, gaat het niets voor je doen (nocebo-effect)
5. Verminder emotionele belasting
Adrenaline is de vijand bij kanker. Voorkom een voortdurende aanmaak ervan. Een overschot aan adrenaline kan er voor zorgen dat kanker ongevoelig wordt voor behandeling. In mijn ervaring merk ik dat mensen met kanker veel vaker grenzen moeten aangeven. Zestig uur per week werken is niet nobel. Je laten piepelen door familie, partner, vrienden, collega’s enz. ook niet. Fris je zelfbeeld op. Houd van jezelf en veel ook. Je hebt het nodig! Neem die oude ballast eindelijk eens onder de loep. Dingen uit je jeugd die je blijven achtervolgen? Hardnekkige zelfondermijnende gedachten?Houd je systeem schoon, zeg ik altijd. Blijf uit de slachtofferrol en genereer zo een grenzeloze kracht, zonder ruimte voor de emoties uit het oog te verliezen.
6. Houd de regie
Onderzoek wat ondermijnende factoren kunnen zijn in jouw gezondheid. Eet je wel gezond? Bijna iedereen zegt “ja” maar het is heel vaak “nee”. Laat je voedingspatroon eens onderzoeken door een deskundige. Gooi de magnetron en de suikerpot als eerste de deur uit. Matig met zuivel. Durf je te verdiepen in de werking van supplementen; een weldaad om je immuunsysteem een boost te geven of de bijwerkingen van de chemo-therapie draaglijk te maken. Wees autonoom en consistent. Creëer een gezonde leefstijl en houd je er aan. Ga sporten, ga mediteren het maakt niet uit, maar gezondheid is een werkwoord. Onderzoek wat er allemaal verbeterd kan worden in je leven. De sterkste kans op overleving is de ziekte als een uitdaging te zien en niet als een bedreiging. Ook dát is een uitdaging, maar je hebt niets te verliezen.
In mijn praktijk pak ik al deze onderdelen aan en dat maakt het werken met mensen met kanker zo’n prachtige zoektocht. Ik ben de reisbegeleider op jouw gekozen reis. Of deze nu regulier of alternatief is. Ik heb er geen waardeoordeel over. Ik zou zo graag willen dat artsen zo’n zelfde open houding hadden. Zij leren in hun opleiding niets over voedingssupplementen en de verhouding tussen lichaam en geest. Dat maakt niet uit, maar zij veroordelen het vaak des te harder. De synergie die er zou kunnen ontstaan wanneer ‘regulier’ en ‘alternatief’ de handen ineen slaan en over hun eigen ego kunnen stappen om zo de cliënt de beste zorg te geven. Is dat niet de bedoeling van arts en therapeut? De mens genezen, danwel verder helpen? Of gaat het vooral om het bewaken van je eigen winkeltje met luid gegrom? Het maakt toch niet uit waar een mens van geneest? Als hij maar geneest!
Nancy heeft mij met haar therapie en supplementen enorm geholpen in het ‘kanker-proces’. Gaandeweg heb ik veel inzichten gekregen, ben ik wijzer en mondiger geworden. Dat heeft mij enorm veel gebracht. Zonder Nancy had ik dit pad anders belopen en ik ben intens dankbaar voor haar inzicht en kunde.
In dat proces leerde ik ook van jou, Monique!
Helemaal mee eens!!!
Dank je wel, Mary!