Home
Route
Contact
Nieuwsbrief
Tel: 072 220 82 69 / Email: info@nancypiebinga.nl
Nieuwsbrief
Vul hieronder uw email in om de nieuwsbrief te ontvangen

.

Ik val maar meteen met de deur in huis; wat is er aan de hand in de wereld?

.

De mensen die mij wat beter kennen, weten dat ik uiterst kritisch sta in de manier waarop onze volksvertegenwoordiging (en andere in de wereld) omgaat met dit virus.  

.

In de kritische media worden herhaaldelijk het woord “massa-hypnose” genoemd. Ook het woord “massavormingspsychose” (mass formation psychosis) wordt gebruikt. De mensen zouden niet meer in staat zijn op een andere manier naar de situatie te kijken en uiteindelijk alleen nog maar te geloven wat hen wordt voorgeschoteld. Met name de persconferenties zouden hier een belangrijk aandeel in vormen; er wordt veel NLP toegepast en er wordt een sfeer geschetst dat ons kabinet het beste instituut is om te volgen en dat je hen moet vertrouwen. Dan komt het allemaal goed. Dit zette me aan het denken en ik besloot er maar eens een stukje aan te wijden.

.

Als hypnotherapeut en NLP-er kan ik het alleen maar bevestigen. Er is sprake van massa-hypnose, althans er wordt een poging toe gedaan iedereen dezelfde richting op te manipuleren. Velen zijn er gevoelig voor, velen niet. Na 2 jaar herken ik die staat van hypnose. De ietwat afwezige blik wanneer Het Onderwerp ter sprake komt, beweringen die niet van henzelf zijn, maar die telkens worden herhaald, geen behoefte hebben aan andere informatie dan die van de media en het stoïcijnse over de hele situatie. Bijna laconiek wordt de situatie afgedaan als iets waar hij of zij weinig last van heeft en dat we ons niet zo moeten aanstellen en blij moeten zijn met wat er nog wél kan. Er wordt dan voorbij gegaan aan de mensen die er onder lijden. Dat mensen worden uitgesloten van het maatschappelijke leven als ze niet willen prikken of testen wordt afgedaan als “eigen keuze”.

.

Hoe kun je een mensenmassa wereldwijd hypnotiseren? Het hypnotiseren van mensen is al zo oud als de weg naar Rome. Ten tijde van de heksenverbranding was er al sprake van, landen waarin veel propaganda wordt getoond, heeft eveneens tot doel om de massa op bepaalde gedachten te brengen. Het wordt in reclames toegepast, toneelhypnotiseurs passen het toe en nu zie je het in de media en in de politiek. 

.

Wie is gevoelig voor deze manipulatie? Ik ben dit jaar 25 jaar therapeut en ben sinds 12 jaar hypnotherapeut en NLP-er en observeer mensen graag en grondig. Het valt me op dat mensen die het nodige hebben meegemaakt, wel eens tussen wal en schip zijn gevallen of hebben gemerkt dat je in de maatschappij onrechtvaardig en zelfs onrechtmatig behandeld kunt worden niet zo snel te beïnvloeden zijn. Het “eerst zien dan geloven” type. Zij zijn door schade en schande wijs geworden. Zij hebben meermaals ervaren dat het leven niet rechtvaardig is en dat je jezelf moet redden want een ander kan het niet voor je doen. Deze mensen kun je slecht in een richting duwen want ze zijn redelijk autonoom en vaak koppig of zelfs wantrouwend en niet snel overrompeld door autoriteit.

.

Mensen die goed gedijen in deze maatschappij, weinig persoonlijk onrecht hebben ervaren, erg druk zijn met hun eigen bestaan, niet goed op de hoogte zijn van alle misstanden in de wereld en gevoelig zijn voor autoriteit kun je vaak gemakkelijker sturen. Zij geloven in de goedheid van de mens, zijn minder boos op de wereld, zijn vaak goed in aanpassen en hebben niet zo’n moeite met gezag. Deze groep houdt zich aan de regels en zijn minder opstandig. Ze hebben vertrouwen in de politiek en gezagsdragers.

.

Ik generaliseer nu een beetje, vergeef me dat. 

.

Hoe kun je mensen hypnotiseren en beïnvloeden? 

.

Isolatie 

Door mensen af te sluiten van hun ‘roedel’, worden ze eenzaam en groeit de behoefte aan verbinding. Het thuiswerken, sluiting van winkels, theaters en horeca heeft hierin een negatieve rol gespeeld. 

.

Gebrek aan voldoening 

Een mens is een roedeldier. Wanneer je mensen isoleert of weghoudt bij hun dierbaren, bij hun werkzaamheden worden zij vaak eenzaam, somber en missen ze voldoening in hun leven. Geen sociale uitjes meer, vakantie wordt lastig. ”Wat heeft het nog voor zin?” is dan een gedachte die regelmatig opkomt. 

.

Spanning 

Dit soort ‘afscheiding’ creëert spanning waar je niets mee kan. Je kan het niet delen met anderen, je mist een uitlaatklep. Door het sluiten van horeca en sportgelegenheden, hebben veel mensen het gevoel weg te kwijnen in eenzaamheid. Er ontstaat stress. 

.

Depressie en agressie 

Ik ervaar het zelf en bij mensen in de praktijk en om me heen; door de eenzaamheid of beperkingen worden mensen somber en zien het leven niet meer zo positief als 2 jaar terug. Er lijkt ook geen eind aan te komen, dus mensen raken emotioneel uitgeput. Bij de ene persoon implodeert het (depressie) en bij de ander explodeert het (agressie). 

.

Dit is het moment waarop mensen openstaan voor een ‘redder’. Iemand die hen door deze ellende heen loodst. En wanneer je met anderen bent, die ook gered willen worden heb je eindelijk weer verbinding. Samen tegen de ‘vijand’ wat deze dan ook is. 

.

Dit is m.i. wat er nu gaande is; mensen worden afgesneden van alles dat belangrijk voor hen is waardoor er een enorme verwarring ontstaat. Dan zoek je naar houvast. Sommigen vinden die houvast in hun religie, in zichzelf of in andere dingen die hen in verbinding laten blijven. Anderen zoeken het daarbuiten; in onze volksvertegenwoordigers, in leiders of in autoriteit. 

.

Door mensen dan dagelijks hetzelfde narratief te laten horen, ontstaat er een soort ‘waarheid’ dat telkens wordt herhaald en niet wordt betwist door anderen. Die waarheid wordt gebracht door dezelfde mensen, met hetzelfde taalgebruik en in dezelfde setting. De persconferenties zijn daar een goed voorbeeld van. Die zijn nagenoeg allemaal op dezelfde manier opgezet. Er mogen ook geen kritische vragen worden gesteld, dat zou alleen maar verwarren.

Er worden in tv-programma’s zelden kritische deskundigen aan het woord gelaten en als dat wel eens gebeurt wordt deze steevast gekielhaald of in de complothoek weggezet.

.

De media spelen daarin een kwalijke rol. Die hebben als taak kritisch te zijn en onze regering stevig uit te vragen over stappen die zij nemen. Helaas doen de media mee met de massahypnose. Kritische tegengeluiden worden geweerd en in de praatprogramma’s zitten telkens dezelfde figuren die het narratief, op wat kleine puntjes van kritiek na, 1 op 1 na-papegaaien. 

.

Social Media spelen eveneens een discutabele rol; ze pretenderen een neutraal platform te zijn, maar elk geluid dat anders is, wordt gesanctioneerd. Artsen, wetenschappers en advocaten worden van Youtube, Twitter en Facebook gegooid en elk kritisch geluid wordt gelabeld als onjuiste informatie door zgn. Fact-checkers. Facebook moest echter onlangs toegeven dat het niets met fact-checken te maken heeft maar slechts met hun mening. Het is gewoon censuur, niets minder. 

.

Wanneer je mensen stevig in je greep hebt, volgen ze blind. Mondkap op, mondkap af. Winkels openen en weer laten sluiten. Prik 1, 2 en 3. Afstand houden, zelf-isolatie en bij elk risico gooien we er een PCR test tegenaan. Al deze maatregelen geven een gevoel dat we samen dit virus de baas kunnen worden. Een veilig groepsgevoel. Dus elk tegengeluid wordt met hand en tand bestreden want het stoort het saamhorigheidsgevoel. 

.

De kritische mensen zoeken verbinding met andere kritische mensen, gaan naar demonstraties en vormen een samenleving naast de maatschappij. De term ‘wappie’ is inmiddels een geuzennaam geworden en ook deze groep kan uiterst oordelend zijn over iedereen die volgzaam is. Die worden dan bestempeld als dom of als schapen. 

.

Het gevolg is dat er een nog diepere polarisatie ontstaat. Conflicten binnen families, relaties die onder druk komen te staan en het niet (meer) durven geven van je mening. 

.

Hierdoor wordt de behoefte aan verbinding alleen maar sterker. Of dit nu met een autoriteit is, of met een gelijkgestemde hangt af van waar je staat in de discussie. 

.

.

Hoe doorbreek je de hypnose? 

.

Door mensen te blijven uitdagen op hun eigen gezonde verstand. Door boodschappen te blijven herhalen. Doe onderzoek! Denk zelf na!  Ik zou het bijna een tegen-hypnose willen noemen. Zet je tv uit en je verstand aan!

.

Het zou ook helpen wanneer de media eens kritisch worden en de persconferenties worden gebruikt om naast de maatregelen ook kritische vragen toe te staan. Hierdoor wordt, letterlijk, het vertrouwde geluid verwijderd en ontstaan er ook alternatieve geluiden die mensen stimuleren zélf een afweging te maken. Zet eens andere mensen neer tijdens die persconferentie en in een praatprogramma en mensen schieten zo uit hun hypnotische staat en worden letterlijk wakker geschud. Dat zullen zij dus nooit doen. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

.

Ik denk dat verbinding eveneens belangrijk is. Door te polariseren en elkaar te veroordelen, raken we slechts meer van elkaar en onszelf verwijderd. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde; gelukkig, gezond en in verbinding zijn.

.

 

Tot slot.

.

 

Iedereen is welkom in mijn praktijk, maar ik wil duidelijk maken hoe ik er inzit. Dit zal wellicht jou doen besluiten niet (meer) met me in zee te gaan, maar het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat ik je juist begrijp. 

.

Zo heb ik het ook ervaren sinds maart 2020. Door mijn kritische kijk op dingen, ben ik vrienden kwijtgeraakt (hopelijk maar tijdelijk) en heb ik er vrienden bij gekregen. 

.

Het is voor ons allemaal een moeilijke tijd! Ik wens je veel voorspoed en gezondheid toe in 2022. 

.

Nancy Piebinga 

  • Wat een helder geschreven stuk. Persoonlijk ervaar ik soms ook sombere gedachten en merk ik dat ik het soms moeilijk vind om op een rustige manier te wijzen op discrepanties, onwaarheden en (in mijn ogen) raar en onlogisch beleid in naam van de volksgezondheid.
    Ik hoop dat velen (snel) uit hun hypnose komen, nu er meer signalen openbaar komen die laten zien dat dit niet klopt.

Plaats een bericht